July 17, 2017

Apricot Tart - Tarte à l'Abricot

Sweetened condensed milk cream and fresh apricots make this tart the perfect summer dessert !

Sweetened condensed milk cream + fresh apricots - Crème au lait concentré sucré + abricots frais

To be honest, I'm not really sure what to say in this post. I had a craving for apricot tart. I made apricot tart. Maybe it was all the chocolate I'd consumed, but I needed something fresh and fruity.

Sweetened condensed milk cream + fresh apricots - Crème au lait concentré sucré + abricots frais

I had some leftover sweetened condensed milk after making this homemade white chocolate spread and there was a recipe on the can for raspberry tart, with a sweetened condensed milk cream. I followed that recipe, but replaced the raspberries with apricots. The cream is a modified version of pastry cream, so it would work with any fruit you're currently craving ;) It's pretty easy to make : mix the flour and eggs in a bowl, the milk and cream in a saucepan, heat up the milk, pour over the flour and eggs while mixing, then everything goes back into the saucepan over low heat to thicken up. You'll only need egg yolks for the cream, so here's a meringue recipe to use up those leftover egg whites.

Sweetened condensed milk cream + fresh apricots - Crème au lait concentré sucré + abricots frais

Apricot Tart

1 pie crust
Fresh apricots
1 can (397g/14oz) of sweetened condensed milk
200ml (3/4 cup + 1 tbsp) of heavy whipping cream
1 tbsp of vanilla extract
4 egg yolks
20g (2 1/2 tbsp) of flour

Bake the pie crsut according to directions and set aside.
Wash the apricots, cut them in half, remove the kernels and set the apricots aside.
In a bowl, mix together the egg yolks and the flour.
In a saucepan, whisk together the condensed milk, the heavy cream and the vanilla. Put the saucepan on low heat, whisking until hot.
Slowly pour the milk/cream over the flour/egg yolks, while stirring. Stir until everything is well incorporated.
Put the cream back into the saucepan, over low heat, stirring continuously, until it has thickened. Remove from the heat as soon as the cream starts boiling.
Pour the cream into the pie crust, spread it around and let cool for 5 minutes, then place the apricots all around the tart. Set aside to cool down completely.

Sweetened condensed milk cream + fresh apricots - Crème au lait concentré sucré + abricots frais


Une crème au lait concentré sucré et des abricots frais font de 
cette tarte à l'abricot le dessert parfait des repas d'été !

Sweetened condensed milk cream + fresh apricots - Crème au lait concentré sucré + abricots frais

Je ne sais pas vraiment quoi écrire dans cet article. J'avais envie d'une tarte aux abricots. J'ai fait une tarte à l'abricot. Peut-être qu'avec tout le chocolat ingéré dernièrement, il me fallait quelque chose de plus frais et fruité.
J'avais un restant de lait concentré sucré après avoir fait ma pâte à tartiner au chocolat blanc, et il y avait sur la boîte une recette pour une tarte aux framboises, avec une crème au lait concentré. J'ai remplacé les framboises par des abricots, mais vous pouvez utiliser n'importe quels fruits, puisque la crème ressemble à une crème pâtissière (on mélange les oeufs et la farine dans un bol, le lait et la crème liquide dans une casserole, on chauffe et on verse sur les oeufs, puis on remet la casserole sur le feu pour faire épaissir la crème.)
Vous n'aurez besoin que des jaunes d'oeufs pour cette recette, alors pour utiliser les blancs d'oeufs, voici une recette de meringues ;)

Tarte à l'Abricot

1 pâte à tarte au choix
Des abricots
1 boîte (397g) de lait concentré sucré
1 cuil. à soupe d'extrait de vanille
200mL de crème liquide entière
4 jaunes d'oeufs
20g de farine

Faire cuire la pâte à tarte en suivant les instructions sur l'emballage.
Laver les abricots, les couper en deux, retirer les noyaux, et mettre les abricots de côté.
Dans un bol, mélanger la farine et les jaunes d'oeufs. Réserver.
Dans une casserole, mélanger le lait concentré, la crème, et la vanille. Faire chauffer à feu doux.
Verser sur le mélange farine/oeufs, en remuant pour bien mélanger.
Remettre la crème dans la casserole et faire chauffer à feu doux, jusqu'à ce que la crème ait épaissi. Retirer du feu dès que la crème bout.
Verser la crème sur la pâte à tarte, étaler et laisser refroidir 5 minutes. Disposez les abricots sur la crème, puis laisser refroidir complètement.

Crème au lait concentré sucré + abricots frais Sweetened condensed milk cream + fresh apricots

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