July 7, 2017

Fondant au Chocolat

A classic French dessert, fondant au chocolat is an easy-to-make chocolate cake that you'll 
want to bake if you can't choose between chocolate brownies or chocolate lava cakes.

Classic French recipe

Hi !

After a break, we're back to chocolate ! In cake form, obviously. Let me introduce you to fondant au chocolat, a classic french dessert, the lovechild of chocolate brownies and chocolate lava cakes. Yep, you read that right. Fondant au chocolat is smack dab in the middle between those two desserts. It is delicious. In French, fondant means melty/melting, so you can be assured that this chocolate cake is just melt-in-your-mouth heavenly goodness. Eat it warm with a scoop of vanilla ice cream, or cooled with a couple tablespoons of vanilla custard or whipped cream.

Classic French recipe

Fondant au chocolat is very easy and quick to make, the kind of recipe you can do with kids. Need proof ? This recipe is one I've been using for years, and it's from a book called Minnie's Recipes. Yes, Minnie as in Minnie Mouse. This book was my first cookbook when I was a child. To sum up : classic French recipe that's easy to make, has chocolate, and can be made with kids. Do I need to say more ? ;)

Classic French recipe

Fondant au Chocolat
Adapted from Les Recettes de Minnie

250g (9oz) of good quality dark chocolate
3 eggs
140g (1/2 cup + 3 tbsp) of sugar
200g (3/4 cup + 2 tbsp) of butter
100g (3/4 cup + 1 tbsp) of flour

Melt the butter and chocolate together, either in the microwave or in a bain-marie. Set aside.
Separate the egg whites from the yolks. Beat the egg whites until stiff peaks form and set aside.
In a bowl, beat the sugar and egg yolks together until lighter in color and fluffy.
Stir in the melted butter and chocolate, then mix in the flour.
Gently fold in the beaten egg whites.
Pour the batter in a lightly greased or baking paper covered springform pan (about 10")
Bake in a preheated oven, for 20 to 30 minutes. Make sure to not overbake, as the cake would get too dry.
Tip : Gently shake the pan, the middle should be jiggly while the edges shouldn't move.
Remove from the oven, let cool for 5 minutes before gently removing from the pan.
Eat warm or cooled, as is or with vanilla ice cream, vanilla custard or whipped cream.

Classic French recipe


Le fondant au chocolat est un dessert classique facile à réaliser, à préparer si vous hésitez 
entre le brownie et le coeur coulant au chocolat.

Classic French recipe

Après une petite pause, revenons au chocolat. Sous forme de gâteau, le chocolat, évidemment. Je ne pense pas devoir vous présenter le fondant au chocolat, l'enfant du brownie et du coeur coulant au chocolat. À déguster tout droit sorti du four avec une boule de glace à la vanille, tiède avec de la crème anglaise ou froid avec de la chantilly.
Bonus : le fondant au chocolat est une recette facile et rapide que vous pouvez réaliser avec les enfants. La preuve, la recette que j'utilise ici est la même depuis des années et vient du livre Les Recettes de Minnie, mon premier livre de cuisine quand j'étais enfant ;)

Fondant au Chocolat
Adapté du livre Les Recettes de Minnie

250g de chocolat noir pâtissier
3 oeufs
140g de sucre
200g de beurre
100g de farine

Faire fondre le beurre et le chocolat, au micro-ondes ou au bain-marie. Réserver.
Séparer le blanc des jaunes d'oeufs. Monter les blancs en neige, réserver.
Dans un bol, faire blanchir les jaunes d'oeufs avec le sucre.
Ajouter le mélange beurre/chocolat fondus, mélanger.
Ajouter la farine, mélanger.
Incorporer les blancs en neige délicatement.
Verser la pâte dans un moule à charnière (26cm environ) graissé ou recouvert de papier sulfurisé.
Faire cuire dans un four préchauffé, pendant 20 à 30 minutes. Attention de ne pas trop cuire le gâteau, il ne serait plus fondant.
Astuce : remuer délicatement le moule, le milieu du gâteau devrait remuer également, mais les bords doivent rester en place.
Retirer du four et  laisser refroidir 5 minutes, puis retirer du moule.
Déguster chaud ou tiède, nature ou avec une boule de glace à la vanille, de la crème anglaise ou de la chantilly.

Classic French recipe

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